امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی، استفاده از روش های سخت و زمانبر سنتی برای نظافت فضاهای گسترده، کاری غیر منطقی تلقی می شود. روش های سنتی علاوه بر کاهش کیفیت نظافت، نیاز به انرژی بالای نیروی انسانی و همچنین زمان زیادی برای نظافت دارند. به همین دلیل استفاده از این روش ها برای فضاهایی مانند کارخانه، بیمارستان، کارواش و … روشی ناکارآمد محسوب می شود. بنابراین استفاده از روش نظافت صنعتی بهترین جایگزین برای نظافت سنتی می باشد. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با نظافت صنعتی و کاربرد آن به طور کامل آشنا کنیم.
معرفی نظافت صنعتی
نظافت مکانیزه یکی از دغدغه های مدیریتی در هر فضای بزرگ و گسترده ای می باشد که نیاز دارد تا به طور مرتب و پیوسته نظافت شود. به طور مثال به مکان های صنعتی و تجهیزاتی که در آنجا به کار برده می شود، توجه کنید. استفاده از روش های سنتی تا چه میزان می تواند آلودگی های موجود در این اماکن را از بین ببرد؟ آیا آلودگی های روغنی، رسوبات، چربی، جرم و انواع آلاینده های سخت و عمیق به راحتی مانند فضاهای خانگی قابل نظافت می باشند؟ قطعا نمی توانید آلودگی های صنعتی و تجاری را به سادگی آلودگی های خانگی تمیز کنید. به همین دلیل برای نظافت این فضاها به روش های نظافت صنعتی نیاز پیدا خواهید کرد. به طور کلی تعریف نظافت صنعتی، به معنای تمیز کردن فضاهای صنعتی، تجاری مانند بیمارستان ها، کارخانجات، مراکز آموزشی، تجاری و تفریحی است که آلودگی های سخت و عمیقی دارند و همچنین افراد زیادی روزانه در آن تردد می نمایند.
به طور کلی برای حفظ سلامت کارکنان، ایمنی و افزایش طول عمر تجهیزات صنعتی، استفاده از دستگاه نظافت صنعتی در محیط های صنعتی و نیمه صنعتی امری ضروری می باشد. معمولا این مکان ها زمانی که افراد در آن تردد دارند، نظافت می شوند. به همین دلیل ایمنی کارکنان و تجهیزات از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. استفاده از دستگاه های نظافت مکانیزه، می تواند این اهداف را به راحتی تامین نماید. از جمله مزایای دستگاه های نظافت صنعتی می توان به موارد زیر اشاره نمود.
– افزایش سرعت نظافت
– افزایش کیفیت نظافت
– نیاز به انرژی کمتر نیروی انسانی
– صرفه جویی در مصرف آب و مواد شوینده
– کاهش هزینه نظافت و به صرفه بودن از نظر اقتصادی
– سازگاری عملکرد دستگاهای نظافتی صنعتی با محیط زیست
– حفظ ایمنی کارکنان هنگام تردد ( جلوگیری از لغزندگی زمین)
– حفظ سلامت دستگاه های صنعتی
– جلوگیری از انتقال آلودگی به دیگر بخش ها
دستگاهای متعددی به منظور سهولت در نظافت صنعتی طراحی و تولید شده اند که با توجه به نوع نظافت و محل به کارگیری به انواع مختلفی دسته بندی می شوند. از جمله پر کاربردترین و محبوب ترین دستگاه های نظافت صنعتی می توان به اسکرابر، پولیشر، جاروبرقی صنعتی و واترجت صنعتی اشاره نمود که در ادامه به بررسی هر کدام از آنها خواهیم پرداخت.
اسکرابر صنعتی
اسکرابر یا همان زمین شوی صنعتی یکی از کاربردی ترین دستگاه های نظافت صنعتی می باشد که به منظور شستشوی انواع کفپوش ها مانند سرامیک، پارکت، سنگ، اپوکسی و … مورد استفاده قرار می گیرد. از بزرگ ترین مزایای این دستگاه صنعتی می توان به شستشو کفپوش و خشک کردن همزمان آن اشاره نمود. این کف شوی با توجه به محلی که مورد استفاده قرار می گیرند، به دو نوع دستی و خودرویی (از نظر هدایت) و باتری دار و برق (از نظر منبع تغذیه) تقسیم بندی می شوند. که معمولا در بیمارستان ها، مراکز آموزشی، تجاری، تفریحی، کارخانه ها و … مورد استفاده قرار می گیرند. اسکرابر قادر به نظافت ۱۵۰۰ تا ۶۰۰۰ هزار متر مربع در ساعت می باشند.
پولیشر
پولیشر از دیگر دستگاه های پر کاربرد نظافت صنعتی می باشد که به منظور درخشان نمودن و جلادهی به سطوح مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه قادر است خطوط و خش های روی کفپوش ها را از بین ببرد و سطوح را صیقلی و صاف نماید. به همین دلیل در مراکز تجاری از محبوبیت بسیار زیادی برخوردار است، زیرا براق بودن کفپوش های مراکز تجاری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. همچنین از پولیشر ها برای درخشان نمودن کفپوش های مراکز درمانی، تفریحی و مراکز آموزشی نیز استفاده می گردد. این دستگاه می تواند ۱۵۰ تا ۲۰۰ دور در دقیقه حرکت نماید. به همین دلیل سرعت بسیار بالایی در نظافت سطوح دارد. از طرفی پولیشرها علاوه بر درخشان نمودن سطوح، می توانند آلودگی های عمقی را نیز نظافت نموده و همچنین طول عمر کفپوش ها را نیز افزایش دهد.
جاروبرقی صنعتی
جاروبرقی صنعتی نیز از دیگر دستگاه های نظافت صنعتی می باشد که در هتل ها، مراکز تجاری، کارخانه، بیمارستان ها، هواپیما، تولیدی ها، موزه و تمامی اماکن گسترده و حساس از آن ها استفاده می شود. سرعت عمل، کیفیت نظافت، نظافت محل های غیرقابل دسترس، تجهیزات جانبی، جنس بدنه، ابعاد و قدرت مکش بالا از جمله تفاوت های بارز جاروبرقی های صنعتی و جارو برقی های خانگی است. به طور کلی جارو برقی صنعتی به انواع خانگی، تجاری، صنعتی و نیمه صنعتی دسته بندی می شوند.
واترجت صنعتی
کارواش صنعتی یا واتر جت تاثیر بسیار زیادی در از بین بردن جرم و آلودگی های روغنی دارند. معمولا از واترجت صنعتی جهت شسشتوی تمامی سطوحی که نیاز به رسوب زدایی، جرم گیری، چربی زدایی و از بین بردن آلودگی های عمیق دارند، مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه های صنعتی با استفاده از قدرت پاشش آب و انواع نازل ها، بدون نیاز به مواد شوینده قوی قادر به نظافت سخت ترین آلودگی ها می باشند. محدوده فشار و دبی آب در این دستگاه ها مشخص کننده نوع خانگی و یا صنعتی واترجت می باشد. از کارواش صنعتی به منظور نظافت کفپوش ها، دیوارها، تجهیزات و ماشین آلات صنعتی استفاده می گردد. به همین دلیل از کاربرد آن ها می توان به نظافت پیاده روها، نمای ساختمان، شیشه، محوطه خارجی ساختمان ها و همچنین گردشگاه ها اشاره نمود که با توجه به مقاومت آنها و نوع آلودگی ها، میزان فشار آب واترجت ها نیز متفاوت خواهد بود.
Δ