اهمیت روز افزون حفظ پاکیزگی و ارتقاء سطح بهداشت در محیط های گوناگون صنعتی، تجاری و مسکونی و همچنین تاثیر قابل توجه آن بر سلامت و روحیه افراد حاضر در محیط و مراجعه کنندگان، موجب تولید و عرضه انواع ابزارهای مکانیزه نظافت صنعتی گردیده است. یکی از کارآمدترین دستگاه های مورد استفاده در عملیات شستشو و نظافت حرفه ای، اسکرابر می باشد. اسکرابر با انجام عملیات شستشو و خشک کردن سطح بطور همزمان، با افزایش کیفیت عملیات شستشوی کف و سرعت انجام آن در مقایسه با روش های سنتی نظافت همانند استفاده از تی و سطل، این دستگاه یکی از پرکاربردترین دستگاه های نظافتی شده است. از سوی دیگر با کاهش میزان مصرف آب و مواد شوینده و همچنین افزایش بازده عملیات و کاهش هزینه های مرتبط با نیروی کار، موجب کاهش چشمگیر هزینه های کلی نظافت می گردد.
تنوع مدل های اسکرابر موجود در بازار این امکان را به مصرف کنندگان می دهد که متناسب با نیاز خود و محیط مورد نظر، یک مدل را انتخاب نمایند. این مسأله لزوم طبقه بندی انواع اسکرابر را مشخص می سازد. مدل های متنوع اسکرابر را می توان بر اساس مشخصه های گوناگون طبقه بندی نمود. برخی انواع دسته بندی مدل های اسکرابر در ادامه به اختصار توضیح داده می شوند.
طبقهبندی دستگاه های کفشوی بر اساس نوع هدایت
به دلیل محبوبیت کفشوی صنعتی و افزایش تقاضا، دستگاه اسکرابر در مدل های متفاوتی ارائه گشته است تا مشتریان با انتخاب مناسب ترین مدل، شستشوی سطوح را بهینه نمایند. زمین شور صنعتی از نظر نحوه هدایت به دو نوع تقسیم می گردد که هر مدل به منظور نظافت و شستشوی سطوحی با ویژگی های خاص طراحی گشته است. در ادامه دو مدل اسکرابر و ویژگی های هر یک را بررسی خواهیم کرد.
اسکرابر دستی
دستگاه کفشوی صنعتی دستی وسیله ای با ابعاد فشرده می باشد که توسط کاربر که در عقب دستگاه ایستاده هدایت می کردد. مدل های دستی برای شستشوی محیط های با دسترسی محدود و وسعت کم بسیار ایده آل می باشند و با قابلیت مانورپذیری بالا و کاربری ساده، با کیفیت مناسب سطوح دارای مانع را نظافت می نمایند. منبع تغذیه یک اسکرابر دستی در هر دو نوع کابل و باتری موجود می باشد. برخی از انواع دستگاه های اسکرابر دستی مجهز به موتور جلوبرنده هستند که به این ترتیب هدایت پذیری دستگاه افزایش می یابد.

موتور جلوبرنده
در انواع اسکرابر دستی موتور جلوبرنده به کاربر این امکان را می دهد که بدون نیاز به اعمال نیرو، دستگاه را به حرکت درآورد. در این صورت فقط کافی است تا کاربر دستگاه را در مسیر دلخواه هدایت نماید و دیگر نیازی به هل دادن دستگاه نخواهد بود.
اسکرابر سرنشین دار
دستگاه اسکرابر صنعتی خودرویی غالبا در ابعاد بزرگتری در مقایسه با نوع دستی طراحی می گردد. این دستگاه این امکان را برای کاربر فراهم می آورد تا با قرارگیری بر روی صندلی تعبیه شده بر روی دستگاه به نظافت آسان بپردازد. از این رو استفاده از آن در محیط های بزرگ انتخاب مناسبی می باشد. حجم بالاتر مخازن آب تمیز و کثیف، پهنای شستشوی بزرگ تر، افزایش سرعت نظافت و فراهم آوردن امکان شستشو فضاهای خارجی و محوطه از دیگر مزایای استفاده از دستگاه اسکرابر سرنشین دار می باشد. منبع تغذیه این دستگاه ها همواره باتری بوده و از این جهت محدودیتی در دسترسی به کابل برق وجود ندارد.
طبقه بندی کف شوی ها بر اساس منبع تغذیه
به دلیل صنعتی بودن دستگاه اسکرابر صنعتی مدل های گوناگونی از این دستگاه ارائه شده تا با هر میزان دسترسی به برق، بتوان از کفشوی صنعتی به منظور نظافت سطوح هموار کف بهره برد. در برخی اماکن با توجه به دسترسی خوب به پریز برق یا حساسیت نسبت به وجود کابل بر روی زمین حین انجام شستشو، می توان بهترین نوع دستگاه زمین شور صنعتی را انتخاب نمود. در ادامه دو نوع منبع تغذیه دستگاه کفشوی صنعتی را بررسی خواهیم کرد.
اسکرابر شارژی
در دستگاه های کفشور باتری دار هیچ گونه نیازی به اتصال به برق نبوده و دستگاه با نیروی الکتریکی تامین شده از جانب باتری عمل می نماید در نتیجه کاربر از آزادی بیشتر به هنگام جابه جایی و چرخش برخوردار است. مراقبت از باتری دستگاه و توجه به دستورالعمل های لازم جهت نحوه و شرایط نگه داری آن می تواند به افزایش طول باتری دستگاه کمک نماید. محیط های با وسعت بالا، با رفت و آمد زیاد و فاقد کابل برق از جمله برخی از مهم ترین موارد استفاده از دستگاه اسکرابر سرنشین دار می باشد.
اسکرابر کابل دار
دسترسی به کابل برق اولین و اصلی ترین شرط در استفاده از دستگاه اسکرابر برقی می باشد. این نوع منبع تغذیه فقط در کفشوی دستی وجود داشته و انرژی مورد نیاز برای عملکرد دستگاه از طریق برق تامین می گردد. از جمله مهم ترین مزایای استفاده از این دستگاه عدم نگرانی از اتمام شارژ دستگاه به هنگام نظافت و امکان نظافت برای مدت طولانی تر است. قیمت پایین تر، وزن کمتر و شرایط نگه داری ساده تر از دیگر ویژگی های اسکرابر کابل دار در مقایسه با نوع باتری دار می باشد.
طبقهبندی دستگاه اسکرابر بر اساس نوع برس
دستگاه های اسکرابر صنعتی از نظر نوع برس نیز دسته بندی می شوند. با توجه به ویژگی های انواع برس های کفشوی صنعتی، می بایست مناسب ترین برس را برای شستشوی سطوح مورد نظر انتخاب نمود تا بدون آسیب زدن به سطح، بهترین شستشو را ارائه کند. انواع برس و کاربرد های هرکدام در ادامه ذکر خواهد شد.
- برس دیسکی
برس دیسکی از رایج ترین انواع برس های استفاده شده در دستگاه اسکرابر صنعتی می باشد که کاربردهای فراوانی دارد. این نوع برس با سطوح بسیاری نظیر سرامیک، سنگ، اپوکسی و... سازگاری داشته و بدون آسیب به سطح می تواند آلودگی های بسیاری را از میان بردارد. این نوع برس کفشوی به دلیل انسجام مویی بالا طول عمر مناسبی داشته و در بازه زمانی طولانی دچار استهلاک می گردد. لازم به توجه است که به هنگام استفاده از دستگاه اسکرابر صنعتی مجهز به برس دیسکی سطح نیاز به پیش جاروب دارد تا آلودگی های جامد از میان برداشته شوند. زیرا این آلودگی ها می توانند به برس آسیب بزنند.
- برس غلطکی
اگرچه میزان استفاده از برس غلطکی در دستگاه اسکرابر به اندازه برس دیسکی نمی باشد اما استفاده از این برس در برخی محیط ها انتخاب بسیار مناسبی تلقی می شود. یکی از مهم ترین مزایای این به کارگیری این برس حذف نیاز به پیش جاروب می باشد چرا که این نوع برس قادر به از میان برداشتن برخی ذرات ریز و جامد می باشد. این نوع برس ها بسیار مناسب برای شستشوی سطوح متخلخل اند.
- پد لرزان
جدید ترین دستگاه های اسکرابر که به بازار عرضه گشته اند دارای پدهای لرزان می باشند، با استفاده از این پدها می توان بسیاری از زوایا، گوشه ها، کناره های دیوار و مکان هایی با دسترسی محدود را نظافت نمود. برس های دیسکی و غلطکی در برخی مواقع نمی توانند به این مکان ها دسترسی داشته باشند در نتیجه استفاده از این پدها انتخاب مناسبی خواهد بود.
طبقهبندی کف شوی صنعتی بر اساس نوع عملکرد
عملکرد دستگاه های نظافت صنعتی بسیار مهم بوده و در انتخاب بهترین دستگاه می بایست به مکانیزم عملکرد اسکرابر صنعتی توجه ویژه ای نمود. عملکرد دستگاه کفشوی صنعتی به مکانیزم شستشو، حرکت، تنظیمات دستگاه و آماده سازی و... بستگی دارد. به طور کلی عملکرد زمین شور صنعتی بر دو نوع است که هر کدام از آن ها در ادامه بررسی خواهند شد.
1) دستی (manual): اهرم های مکانیکی به تنظیم برس، تی و... کمک می کنند و برای نظافت و شستشوی ساده فضاهای کوچک مناسب اند.
2) اتوماتیک: مجهز به کنترل پنل پیشرفته و قابل برنامه ریزی می باشند و به سیستم های بهینه سازی مصرف انرژی مجهز هستند.

مزایای استفاده از اسکرابر در نظافت
بهره گیری از دستگاه های نظافت صنعتی در مقایسه با روش های سنتی شستشو و نظافت، مزایای متعددی به همراه دارد. اسکرابر صنعتی نیز دستگاهی کاربردی برای شستشوی سطوح کف بوده و با بهره گیری از آن، ویژگی های بسیاری برای کاربرد و سطوح مهیا خواهد شد. در ادامه برخی از مهم ترین و موثر ترین مزایای استفاده از دستگاه های اسکرابر ذکر شده است.
- افزایش کیفیت شستشو
طراحی ویژه دستگاه اسکرابر صنعتی موجب می شود تا فشار وارد بر سطوح از طرف برس ها به صورت کاملا یکنواخت صورت پذیرد. در نتیجه تمامی بخش های محیط به طور یکسان نظافت می گردد و کیفیت حاصل در مقایسه با روش های سنتی شستشو افزایش چشم گیری خواهد داشت. همچنین در مراکز صنعتی نظیر کارخانه ها و کارگاه ها لازم است تا سطوح کف به صورت عمیق شسته شود که این امر با استفاده از دستگاه های تخصصی نظافت نظیر کفشور صنعتی امکان پذیر است.
- افزایش سرعت انجام عملیات شستشو
وسعت بالای مراکز صنعتی موجب می شود تا عملیات نظافت به امری زمانبر تبدیل گردد، از طرفی نیاز به شستشوی پیوسته و روزانه برخی از این محیط ها به کارگیری نیروی خدماتی بیشتری می طلبد. این درحالی است شستشوی صنعتی با کمک دستگاه اسکرابر سرعت نظافت را تا چندین برابر افزایش می دهد. در نتیجه کاهش زمان نظافت و جلوگیری از ایجاد مزاحمت در اثر انجام فرآیند شستشو به دلیل سرعت بالا یکی از بزرکترین مزایای استقاده از این دستگاه می باشد.
- تاثیر مثبت بر محیط زیست
انجام عملیات نظافت همواره با مصرف حجم زیادی آب و مواد شوینده همراه است به ویژه اگر محیط وسعت و حجم آلودگی ها زیاد باشد. یکی از مزایای مهم در طراحی دستگاه های نظافت صنعتی بهینه سازی میزان آب و مواد شوینده مصرفی در کنار افزایش کیفیت نظافت انجام شده می باشد.

- خشک کردن سطوح
انتقال آلودگی ها، رشد و تکثیر عوامل بیماری زا و آلوده کننده در محیط های مرطوب بسیار بیشتر از محیط های خشک است. دستگاه اسکرابر صنعتی با برخورداری از یک تی و یک سیتسم مکش می تواند آلودگی های به جای مانده بر سطح را همزمان با شستشو مکش کرده و کیفیت شستشو را افزایش دهد. از طرف دیگر به دلیل تجهیز به دو مخزن آب تمیز و کثیف مجزا شستشو هر بار با آب کاملا تمیز صورت گرفته از از انتقال آلودگی ها از یک محل به محل دیگر جلوگیری می شود.
- کاهش هزینه های کلی عملیات شستشو و نظافت
شرکت شریف صنعت بعنوان نماینده انحصاری کمپانی Nilfisk دانمارک، آماده عرضه انواع مدل های دستگاه اسکرابر صنعتی متناسب با نوع نیاز مشتریان می باشد. کف شور صنعتی Nilfisk با برخورداری از پیشرفتهترین تکنولوژی تولید، طول عمر بالا، هزینه های تعمیر و نگهداری پایین و سهولت کاربرد گزینه ای بسیار ایدهآل برای استفاده در انواع محیط های صنعتی، تجاری، مسکونی، مذهبی و... میباشند.
نکات مهم جهت استفاده صحیح از اسکرابر
برای رسیدن به حداکثر بازدهی دستگاه اسکرابر، جلوگیری از آسیب های احتمالی و همچنین افزایش طول عمر دستگاه، رعایت نکاتی در هنگام استفاده بسیار ضروری می باشد. در ادامه نکاتی ذکر شده که توجه به آن ها قبل از استفاده از دستگاه قابل اهمیت است.
• مطالعه دفترچه راهنما
همراه با دستگاه یک دفترچه راهنما ارائه می شود که شامل نحوه عملکرد دستگاه، چگونگی کار با آن و آشنایی با بخش های مختلف می باشد. قبل از استفاده از دستگاه مطالعه این دفترچه به منظور استفاده صحیح از اسکرابر و نحوه برخورد در هنگام مواجهه با خطرات و مشکلات دستگاه ضروری می باشد.
• آماده کردن محیط
قبل از استفاده از دستگاه اسکرابر صنعتی آلودگی های خشک سطح زمین را جمع آوری نمود تا خللی در کار دستگاه وارد نشود. همچنین برداشتن موانع موجب عملکرد بهتر، بالا رفتن کیفیت شستشو و تسریع در عملیات می گردد. همچنین باید توجه کرد که محیط در صورت تجهیز دستگاه به برس دیسکی به پش جاروب نیاز دارد چرا که از میان برداشتن آلودگی های جامد به وسیله دستگاه ممکن نبوده و یا موجب بروز مشکلات فنی در دستگاه می شود. این درحالی است که در صورت به کارگیری برس غلطکی نیاز به این امر وجود نخواهد داشت.
• شارژ کامل باتری
مراقبت از باتری در دستگاه های اسکرابر شارژی از موارد بسیار مهم است که همواره باید مدنظر قرار داد چرا که باتری به عنوان تامین کننده انرژی مورد نیاز تمامی بخش های دستگاه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. برای استفاده از اسکرابر باتری دار حتما باید قبل از استفاده از دستگاه آن را به طور کامل شارژ نمود. با هر بار شارژ کامل دستگاه در حدود 3 ساعت توانایی شستشوی سطوح را دارد.

• انتخاب برس مناسب
برس در دستگاه کفشوی نقشی اساسی در جدا سازی آلودگی ها از سطح دارد. انتخاب برس اسکرابر باید متناسب با میزان آلودگی و جنس سطح انجام شود، به نحوی که در عین شستشوی با کیفیت، آسیبی به سطح نرساند.
• کنترل کامل دستگاه
قبل از استفاده از دستگاه کفشوی باید از پر بودن مخزن آب تمیز و خالی بودن مخزن آب کثیف اطمینان حاصل نمود. اتصالات شلنگ و خرطومی ها حتما باید بررسی شود تا از هرگونه نشتی در هنگام شستشو جلوگیری شود. در صورت مشکل در این بخش ها حتما باید تعویض شوند. همچنین لازم است تا سلامت تی و برس ها بررسی شود چرا که این بخش ها تاثیر مستقیم بر کیفیت شستشوی صنعتی دارد.
• شروع عملیات شستشو
پس از رعایت نکات مهم قبل از استفاده از دستگاه اسکرابر صنعتی می توان دستگاه را روشن نمود. بهتر است فرایند از بخش های کم تردد آغاز شود و به طور منظم تمامی سطوح تا درب ورودی شستشوی گردند.
نگه داری صحیح از دستگاه اسکرابر صنعتی
به منظور استفاده بهینه از دستگاه اسکرابر صنعتی و همچنین افزایش کارایی و طول عمر آن، لازم است از دستورالعمل های مختلفی پیروی نمود. این نکات، شامل موارد نگه داری دستگاه قبل و بعداز عملیات نظافت، بررسی روزانه و ماهانه دستگاه، شرایط و محیط نگه داری از دستگاه می باشد. برخی از این نکات عبارتند از:
• تمیز کردن برس و تی دستگاه پس از هربار نظافت
• تخلیه مخازن اب تمیز و کثیف به منظور جلوگیری از آسیب به مخازن و ایجاد بوی نامطبوع
• بررسی اتصالات و پیچ و مهره ها و استفاده از روانکارها
• نظافت فیلتر و بدنه دستگاه کفشور صنعتی
• نگه داری و انبارداری دستگاه در مکانی سربسته، در وضعیت عدم تماس تی و برس با سطح
- شارژ به موقع و کافی باتری دستگاه شستشوی کف صنعتی شارژی و جلوگیری از اتمام کامل شارژ آن